Visionslöst Sverige i valet 2010

Valet 2010 har jag försökt följa så gott jag kan via webben och SVTplay, min bild hittils är ungefär:

 • Aldrig har partierna exklusive VP tyckt så lika angående fördelningspolitiken undantaget kanske förmögenhetsskatt.
 • Aldrig har debatten fokuserat så mycket på just fördelningspolitik
 • Jobb jobb jobb, vi måste få flera jobb

Jag kanske har en felaktig bild men ovan är ändå den bild jag och säkert många med mig har. Om bilden ovan stämmer så är det en ganska lustig paradox.

Fördelningspolitik är just … fördelningspolitik. Hur ska vi fördela den kaka som redan existerar. De borgerliga vill att lite mindre ska gå till staten och de rödgröna vill att lite mer ska gå till staten för att fördelas av denna, punkt. Chockhöja eller chocksänka skatt är det nog väldigt få som vill. Fördelningspolitik har INGET med att skapa fler jobb att göra.

Trots detta har varenda debatt jag sett hittils malt fram och tillbaka över vilka grupper som ska få vad och väldigt väldigt lite kring hur vi faktiskt ska få den existerande kakan att växa eller analogt hur vi ska få de här jobben som alla vill ha att ploppa upp.

Vem som vinner valet är för mig ganska ointressant (oki bortsett mitt förakt för VP och den populistiska förmögenhetsskatten som bara kommer drabba “svenssonrika” i övre medelklassen) det som är intressant för mig är HUR de som vinner valet vinner. I denna mittenpolitiska röra så är det iaf min förhoppning att de partier/konstellationer med mest visioner vinner. För visioner, det är faktiskt vad som behövs för att skapa något.

Visioner är ju ofta i form av förslag som faktiskt går att kritisera och som även innehåller en viss mån av risk och crazyness. För att göra faktiskt skillnad måste man helt enkelt våga ta lite risker. Det är YTTERST få partier som vågar komma med visioner i detta valet, jag hoppas detta straffar sig och att de som vågar föra fram visioner ska belönas av de svenska väljarna i form av röster. Det vore ett bra tecken för Sveriges framtid som kreativ utvecklingsnation och då kanske det finns hopp om att de där magiska jobben skapas.

Visioner jag hittat:

Satsning på snabbtåg och infrastruktur (lite länkar om det och åsikter)

Eh oki jag tänkte skriva en lång lista här men ovan är faktiskt det enda konkreta jag hittade. Som en parentes kanske kan nämnas frågan om personlig integritet som drivs av Piratpartiet samt SD:s vision om ett svenskt Sverige.

This entry was posted in economics, politics, Social. Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.
 • http://www.torefriskopp.se Tore

  Ett namn till listan: Liberala Partiet. De skriver på sin hemsida: “samhället ska byggas upp genom frivillig och vald samverkan mellan individer. Samhället skall inte regleras, toppstyras och byggas av politiker, det skall växa upp från de individer som utgör det. “
  http://www.liberalapartiet.se/content/ideologis
  Tänk Ayn Rand och väktarstaten.

  En vision värd att stötta.

 • palmstedt

  Jo känner väl till dem, inte förvånande ligger jag ju åt det mer “sanna” liberala hållet dock tror jag inte på stålbad á vad som experimenterades med i eg sydamerika. Sakta men säkert mer frihet i Sverige och EU generellt är dock välkommet.

  Mina personliga hjärtefrågor/sakfrågor ligger mer åt fria marknadshyror för en mer rörlig arbetsmarknad samt att enskilda företagare som i praktiken inte har nån social trygghet inte ska behöva betala skatter för just social trygghet upp till ett visst tak (så funkar det i tyskland).

  Tack för kommentaren och lycka till med byrån, hade själv samma tanke. Kör just nu med en väldigt utvecklad onlinebyrå i Tyskland som nästan känns lite Sci-Fi.

 • http://www.torefriskopp.se Tore

  Att vi inte har fria marknadshyror är ju en skandal. Problemet tror jag är att folk vant sig vid ett instängt system att de inte ser alternativen. Folk knorrade lite om att släppa apoteket fritt. “Jag vill köpa av utbildad personal” hette det. Men nu när man kan köpa alvedon på statoil är alla skitglada.

  Vad är det för tysk byrå? All inspiration är av intresse. :)

 • palmstedt

  Det är väll iof inte själva byrån osm är det coola utan programmet DATEV som har världens bästa OCR postingångs hantering: http://www.datev.de/portal/SelectPage.do?pid=dp… Har världens största register med fakturamallar så känner nästan alltid av exakt vilken leverantör, ingångsdatum, totalsumma osv som står på fakturan.

  Använder steuerberaten.de som är ett kompetent CRM ihopkopplat med DATEV och framförallt så är all personal helt inställd på att jobb 100% online utan massa papper. Jag scannar in hela min postlåda och skicka till inkommande eller utgående räkningar, kvitton, annat. De bokar och bokar av automatiskt mot banken, I mitten av varje vecka får jag ett mess om vilka underlag från veckan före som eventuellt saknas och om det är nåra frågor för att kunna avsluta den veckan. Väldigt nice, har använt program med “scannings” förmåga tidigare men det har liksom aldrig varit en naturlig del av själva programmet.